שופרסל הגדולה תבעה ירקן קטן ממודיעין כדי שיסתלק ולא יתחרה בה. מי ניצח בקרב של דוד מול גוליית?

שופרסל הגדולה תבעה ירקן קטן ממודיעין כדי שיסתלק ולא יתחרה בה. מי ניצח בקרב של דוד מול גוליית?

שימו לב למשחק המלוכלך שמתנהל מאחורי הקלעים ומשפיע ישירות על יוקר המחיה. כך זה נראה

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

עדי בר צדק, תושב מודיעין, מאמן כדורסל במקצועו, גילה לאחרונה על בשרו מה קורה כאשר אדם אחד בעל אמצעים מוגבלים נלחם בתאגיד גדול בעל אמצעים בלתי מוגבלים.

לפי חצי שנה פתח בר צדק בתמימותו חנות ירקות במודיעין סנטר, מרכז מסחרי קטן במודיעין שבו פועל גם סניף של שופרסל דיל.

מלא תקווה הוא רכש ציוד במאות אלפי שקלים והשקיע את כל מאודו בהגשמת חלומו הצנוע – למכור ירקות ופירות.

אלא שהחלום הפך לסיוט.

לדבריו, ביום שבו פתח את חנותו, שופרסל הורידה את מחירי הירקות והפירות – אבל זו הייתה רק יריית הפתיחה בניסיון החיסול שלו.

כעבור מספר ימים, הרשת הוציאה נגדו צו סגירה זמני ובמקביל הגישה נגדו ונגד הבעלים של החנות תביעה בגין הפרת הסכם הבלעדיות שלה במקום.

בר צדק מצא עצמו נכנס לסחרור של הוצאות משפטיות בלתי פוסקות, לאחר שכבר השקיע בפתיחת החנות 150,000 שקל.

הוא היה נחוש להילחם על כך שהחנות תישאר פתוחה, ואכן, השופט דחה את בקשת שופרסל לצו סגירה זמני של החנות.

אלא שאם קיוויתם לסוף טוב, נכונה לכם אכזבה.

בשבוע שעבר סגר בר צדק את החנות בשברון לב גדול. ההוצאות הכניעו אותו, ולא נותר לו כסף להמשיך את המאבק המשפטי, משום שלמרות ששופרסל הפסידה בדרישה להוציא נגדו צו סגירה זמני – היא לא ויתרה על התביעה המתנהלת נגדו.

"הוצאתי סכום עתק של 6 ספרות", מספר בר צדק לפואנטה. "אני סוגר את החנות ומפסיק את התביעה. מלכתחילה לא הייתה שום סיבה לשופרסל לתבוע אותי, הרי אני לא הפרתי שום הסכם מולם. הם תבעו אותי פשוט כדי לשבור אותי. הם ידעו שאני אקרוס".

לאורך התקופה שבה ניהל בר צדק את מלחמת ההישרדות שלו, היו שהתגייסו לעזרתו: "מעבר להליך המשפטי, פניתי גם לרשות ההגבלים העסקיים. לא הייתי לבד… אני, בעל הבית שלי וגם לקוחות שלי – שלחנו לרשות להגבלים עסקיים עצומה של 150 איש. הייתי בטוח שהרשות תזרוק את שופרסל מכל המדרגות. בסוף אני זה שנזרק. הרשות אמנם חוקרת את העניין, אבל אני לא יכול לעמוד בזה יותר". 

בר צדק, אדם חדור תחושת שליחות ומעורבות חברתית, ניסה לפני פתיחת החנות להקים במודיעין סניף של "שלנו" – הסופרמרקט השיתופי שפועל בהצלחה בתל אביב.

כאשר ראה שהדבר לא עומד לקרות, בחר לפתוח חנות כעצמאי, מתוך החלטה למכור במחירים הוגנים לצרכנים ולחקלאים כאחד.

בזמן הקצר שחנותו פעלה, הדאגה שלו ללקוחות חרגה מסתם מערכת יחסים שגרתית בין מוכרים לקונים: "עשיתי כאן דברים שבשופרסל לא חלמו לעשות ולעולם לא יעשו, כמו משלוח סלי מזון לנזקקים או סיוע לחולים גריאטריים, שקניתי עבורם תרופות והוספתי למשלוח".

בצער, הוא מספר על האכזבה שנחל מחלק מתושבי האזור: "אנשים לא מבינים שהם עצמם פוגעים בתחרות כאשר הם קונים ברשתות הגדולות. כל החכמים שחשבו שהם חוסכים שקל פה שקל שם – לא מבינים שהם מנעו את התחרות. ביום שהחנות שלי תיסגר, המחירים כאן יעלו".

תגובת שופרסל: "הנושא נדון בהליך משפטי מול בעלי המרכז המסחרי ולמר בר צדק התאפשר להמשיך ולהפעיל את החנות שלו. אין אנו נכנסים מעבר לכך לשיקוליו וענייניו".

הסכמי בלעדיות – סופר-פארם על הכוונת

שופרסל לא חתומה על המצאת הסכמי הבלעדיות.

תחרות לא הוגנת אנחנו רואים היטב גם בענף הפארם. אם ניסיתם אי פעם למצוא בית מרקחת בקניון או במרכז מסחרי גדול והיה שם רק סניף של סופר-פארם – זה לא במקרה.

סופר-פארם חתמה על מאות הסכמי בלעדיות – וכעת תצטרך בהדרגה להיפרד מהם – כמובן לא בהתנדבות אלא משום שרשות ההגבלים העסקיים כפתה זאת עליה.

ביוני האחרון הודיעה רשות ההגבלים העסקיים כי על פי הצו המוסכם עם סופר-פארם, הרשת תבטל תוך לכל היותר ששה חודשים הסדרי בלעדיות בלמעלה מ-120 מסניפיה של הרשת, ובמרוצת 4 השנים הקרובות בעוד כ-40 סניפים נוספים.

האם הסכמי בלעדיות הם בכלל חוקיים?

שימו לב מה כתבה רשות ההגבלים העסקיים במסמך שהוציאה לפני חצי שנה ביחס לסופר-פארם: "הסדרי הבלעדיות בהם עוסק הצו המוסכם עם סופר-פארם הם הסדרי שכירות שמונעים מבעליו של קניון או מרכז מסחרי להשכיר חנויות לעסק המתחרה בשוכר. כך דואג השוכר להגבלת התחרות  בסביבתו המסחרית.

"בשנת 2005 קבעה רשות הגבלים עסקיים שהסדר בלעדיות במקרקעין שבין בנק דיסקונט לבין קניון הראל במבשרת ציון מהווה הסדר כובל אסור.

"מאז התמעטו הסדרי הבלעדיות במקרקעין. עם זאת, סופר-פארם המשיכה להתקשר בהסדרי בלעדיות ארוכי טווח. לאורך השנים אף פנתה סופר-פארם לערכאות משפטיות במטרה לאכוף תניות בלעדיות במקרקעין. על רקע זה מצאה רשות ההגבלים העסקיים לנכון להתערב בהסדרי הבלעדיות הללו ולהביא לסיומם".

הרשות חשפה אז כי במהלך שנה היא בחנה את הסדרי הבלעדיות של סופר-פארם בקניונים ומרכזים מסחריים, וזאת בעקבות פנייה ממכבי שירותי בריאות שלפיה סופר-פארם מונעת פתיחת בית מרקחת בצמוד למרפאת מכבי בשל הסכם בלעדיות במרכז מסחרי כלשהו.

תגובת רשות ההגבלים: "הטיפול בעניין בעיצומו"

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר כך: "במהלך בדיקת מיזוג שופרסל ניו פארם התוודעה הרשות לתופעה של הסדרי בלעדיות בחלק מהנכסים בהם יושבים סניפי רשת שופרסל. עם השלמת הטיפול במיזוג החל הטיפול המשפטי בהסדרי הבלעדיות מתוך מגמה לסיימם. הטיפול בעניין זה מצוי בעיצומו".

קראו עוד כתבות מעניינות בפואנטה:

תגובות: 0

נגישות