משרד החינוך לא אוכף את חוק השאלת ספרי לימוד

משרד החינוך לא אוכף את חוק השאלת ספרי לימוד

השאלת ספרים חוסכת להורים אלפי שקלים, אבל רק 30% מבתי הספר הצטרפו ומשרד החינוך מתעלם. הורים שיפעלו בימים הקרובים יכולים להספיק להפעיל את התוכנית

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

אם בית הספר של ילדיכם לא מתכוון להפעיל את תוכנית השאלת ספרי הלימוד בשנה הבאה, הוא מפר את החוק.

אלא שמשרד החינוך מצפצף על ההורים בישראל ומפלה ביניהם – משום שהוא לא אוכף את החוק הזה. בעוד שפרויקט השאלת הספרים מאפשר להורים לשלם רק 280 שקל בשנה על ספרי לימוד לתלמידי יסודי ו-320 שקל לתלמידי תיכון – יהיו מאות אלפי הורים בארץ שישלמו פי שלושה וארבעה.

באתר משרד החינוך כתוב שחור על גבי לבן כך: "החל משנת הלימודים התשע"ה תחייב תכנית ההשאלה את כלל בתיה"ס ולא תהיה מוגדרת עוד כתכנית רשות. תהליך ההצטרפות של בתיה"ס לתכנית יוחל בהדרגה ויושלם לא יאוחר מתחילת שנת הלימודים התשע"ז. הפעלת התכנית בביה"ס על ידי המנהל היא בגדר חובה ואינה תלויה בהסכמת ההורים, אולם הורה שמתנגד יוכל לבחור שלא להשתתף בה. אם יותר מ-40% מההורים מתנגדים להשתתף בתכנית, תותנה הפעלתה בביה"ס באישור מיוחד של משרד החינוך".

אז האם יש בבית הספר של ילדיכם אפשרות להשאלת ספרים? ייתכן מאוד שלא, משום שרק 30% מבתי הספר הצטרפו לפרויקט. השאר הם מפרי חוק, ומשרד החינוך לא עושה דבר בעניין.

אגב, אם בבית הספר שלכם התוכנית אינה פועלת, כדאי שתמהרו להצטרף ותחסכו הרבה טרחה והרבה מאוד כסף.

במקומות שבהם פועלת התוכנית, היא פועלת בהצלחה רבה. מדובר במאות בתי ספר בארץ, שבהם ההורים הפסיקו לשלם אלפי שקלים וגם הפסיקו להתרוצץ בין החנויות.

כאמור, נתונים שפורסמו לאחרונה על-ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת גילו שיישום הפרויקט לא מתקדם כראוי – והורים רבים פשוט משלמים ממיטב כספם על ספרי לימוד שבית הספר אמור היה לספק להם במחיר נמוך ושווה לכל נפש.

מי אשם בכך? מי שמתעצל להוביל את המהלך הם מנהלי בתי ספר, וזאת למרות שמדובר בחובה על פי חוק. ההמנהלים אפילו לא טורחים ליידע את ההורים או לבצע משאל, כך שמאות אלפי הורים לא מודעים לאפשרות. יש מנהלים שהודפים בקשות של הורים להצטרף. יש גם כאלה שמפחידים אותם בכך שהילדים יהיו חייבים לשמור על הספרים במצב תקין, ולטענתם הילדים לא יעמדו בזה.

האמת מוכיחה שאותם מנהלים טועים ומטעים. ילדים בכל הארץ למדו להתייחס לספרי הלימוד בכבוד, למדו להתייחס לרכוש בכבוד ולמדו גם את הערך הסביבתי והאקולוגי של שימוש חוזר בספרים.

למה המנהלים מצפצפים? פשוט כי הם יכולים

ומה עושה משרד החינוך? כיצד הוא מעניש מנהלים ובתי ספר שבמכוון מתעלמים מהחוק ובכך מעמיסים הוצאות כבדות ומיותרות על ההורים?

התשובה היא שהמשרד לא מעניש אותם. לכן, אין להם שום מוטיבציה להפעיל את התוכנית, ואפילו להפך – הם מבינים שאפשר לצפצף על חוקי מדינת ישראל.

הדבר מקומם במיוחד, משום שזו לא השנה הראשונה שזה קורה. גם בשנה שעברה המנהלים צפצפו על משרד החינוך – והוא ישב בחיבוק ידיים.

בעצם העלמת העין הזאת, משרד החינוך פשוט מייצר אפליה בין הורים לתלמידים ברחבי הארץ – חלקם משלמים 280 שקל וחלקם משלמים פי שלושה ויותר – עבור אותם ספרים בדיוק.

לדברי שמעון יום טוב מוועד ההורים הארצי, לא זו בלבד שהמשרד מאפשר למנהלים למסמס את החוק הזה שנה אחר שנה, התקציב לפרויקט אף צומצם במקום לגדול: "המשמעות עלולה להיות חמורה ביותר – הפרויקט הזה, שהפך את ההוצאה הכבדה על ספרי לימוד להוצאה שפויה, עלול להיתקל בקשיים".

יום טוב מציין כי על כל סכום שמשלמים ההורים – מוסיף משרד החינוך כמה עשרות שקלים, והסכום הזה צומצם. לדבריו, אם משרד החינוך לא היה צריך לטפל בהשאלת הספרים לבד והרשויות המקומיות היו לוקחות על עצמן לטפל בזה – כפי שכבר קורה בחלק מהערים – לא הייתה נוצרת סיטואציה שהמנהלים ממסמסים את הפרויקט.

"מה שקורה הוא שזה מתגלגל להורים, ואם ההורים לא לוחצים – מנהלי בתי הספר מנצלים את זה ולא מובילים את הפרויקט", אומר יום טוב. "חשוב לדעת שאפשר עדיין לעשות זאת – השנה עוד לא הסתיימה ונותרו עוד מספר ימים שכדאי לנצל. אפשר לבקש את התקציב ולהספיק להכניס את הפרויקט לבתי ספר שלא עשו זאת עדיין".

וזו התגובה המביכה של משרד החינוך

במשך חודשיים ניסיתי לקבל ממשרד החינוך תגובה רשמית ותשובה לשאלות כמו כמה בתי ספר הצטרפו לתוכנית השאלת ספרים, כמה לא הצטרפו ואילו סנקציות ננקטות נגד בתי ספר מפרי חוק.

במשרד החינוך סירבו להעביר את הנתונים.

היום נמסר מהמשרד כי אין להם נתונים לגבי השנה הבאה, אף כי הדבר לא הגיוני לאור העובדה ששנת הלימודים תיפתח בעוד חודשיים.

בסופו של דבר ולאחר מאמצים רבים, נמסר מהמשרד כי למרות שמדובר בחוק, מעולם לא הופעלו שום סנקציות נגד שום בית ספר מפר חוק.

עוד נמסר מהמשרד כי החל משנת הלימודים הקרובה – תשע"ח – השאלת הספרים מחויבת בכל בתי הספר על פי חוק. זו כמובן הטעיה של הציבור, משום שכאמור, החוק הזה כבר קיים וכולם היום מחויבים בו כבר בשנת תשע"ז.

התנהלות הדוברות של משרד החינוך משקפת את התנהלות המשרד עצמו – זלזול מצד אחד וחוסר בקיאות מצד שני.

יש לקוות שמערכת החינוך עצמה מתייחסת ברצינות רבה יותר למשימה החשובה המוטלת על כתפיה.


היה לכם מעניין?
לחצו כאן  ופרגנו לנו בלייק. זה קל... 

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות