עורכי דין ממשיכים לגבות אלפי שקלים מעל המותר מניצולי שואה, וזאת למרות המגבלות בחוק

עורכי דין ממשיכים לגבות אלפי שקלים מעל המותר מניצולי שואה, וזאת למרות המגבלות בחוק

 עורכי דין טוענים שהם מטפלים בהחלטות משפטיות ולא מינהליות, וגובים מניצולי שואה שכר טרחה של 8,800 שקל במקום 360 שקל

צילום: אתר pixabay
תהיו חברים, שתפו את הכתבה

לא פעם צפות ועולות בכנסת עוולות שכל אזרח מן השורה פוער את פיו כשהוא נחשף אליהן, ובראש העוולות האלה, לפחות בעיניי, עומדות העוולות שנוגעות לקשישים ניצולי שואה.

היום קיימה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת דיון מעקב אחר יישום חוק הגבלת שכר הטרחה המקסימלי שעורכי דין יכולים לגבות מניצולי שואה בטיפול בהחלטות מנהליות בענייניהם.

לפני שנתיים, אישרה הוועדה חוק שקובע כי סכומי המקסימום המותרים לגבייה בגין טיפול בבקשה לתגמולים מוגבל ל-7,013 שקל.

ומה קורה בפועל? 

עורכי דין מרושעים וחמדנים מערימים על הניצולים וגובים מהם סכומים גבוהים יותר – כאילו לא די בסבל של אותם ניצולים, בחוסר האונים שלהם ובעובדה שמדובר בכספים שמגיעים להם בדין.

בדיון הראתה עו"ד גליה מאיר אריכא מהרשות לזכויות ניצולי השואה כיצד מרמים עורכי דין את ניצולי השואה ועוקפים את מגבלות התיקון: "יש עורכי דין שמפצלים את אחוזי הנכות וגובים את המקסימום מספר פעמים (לדוגמה, 7,013 שקל על כל 25% נכות, במכפלות). יש עורכי דין הטוענים כי הם מטפלים בהחלטות משפטיות ולא מינהליות, ולכן הם גובים שכר טרחה גבוה בהרבה: 8,800 שקל במקום 360 שקל, כפי שקובע החוק. נתקלנו גם במקרים חמורים יותר".

אחד המוזמנים לדיון הוא עו"ד דוד ידיד, אשר נטען בדיון כי הוא גובה סכומים גבוהים מהמותר ושולח מכתבים מאיימים לניצולים. ידיד לא הגיע לדיון. במקומו הגיע שדלן (לוביסט), אך יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), סירב לאפשר לו להגיב מטעמו.  

פרקליטת ועדת האתיקה במחוז ת"א של לשכת עורכי הדין, עו"ד אשרת חנוך, סיפרה כי מתנהלים הליכים משפטיים במספר ערכאות נגד מספר עורכי דין: "עם זאת, לצערי הסמכויות שהעניק לנו המחוקק לבירור וחקירה מוגבלות מאוד".

אלא שלא רק עורכי דין חמדנים אחראים למצבם העגום של רבים מניצולי השואה בארץ, אלא גם מדינת ישראל עצמה. 

סגן נשיא ארגון חזית הכבוד לטיפול בפליטי שואה, אברהם שרנופולסקי עדכן היום כי כ-2000 פליטי שואה הזכאים לדיור ציבורי מחכים למעלה מ-20 שנה לקבלת דירה: "רוב פליטי השואה נמצאים בעוני מחפיר. איך המדינה מאפשרת זאת?". 

הדברים נאמרו בדיון אחר, שנערך בוועדה המיוחדת לבניית תכנית אב לאומית בנושא הזקנה.

יו"ר הוועדה, ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו) סיפרה שם כי 84 אלף פליטי שואה החיים כיום בישראל אינם זכאים לקצבה חודשית. פלסקוב הגישה הצעת חוק, המגדילה את המענק השנתי שהם מקבלים: "אני מבקרת בבתיהם ורואה את מצבם העגום ואת המקררים הריקים", היא סיפרה.

עפרה רוס, ראש הרשות לזכויות ניצולי השואה, השיבה ואמרה כי אמנם המענקים אינם מספיקים, אך יש לזכור שעד שנת 2014 פליטי השואה לא קיבלו דבר מהמדינה ומצבם בשנים האחרונות משתפר.

על רקע כל זאת, צרמה במיוחד ההעלאה בשכר שהעניקו לעצמם השרים רק לפני שבוע וחצי. הדבר אף עלה בדיון, כאשר רוני אהרון, ניצול שואה יוצא עיראק, אמר: "לא ייתכן שהשרים מעלים את שכרם על חשבון פליטי השואה".

קראו עוד כתבות מעניינות בפואנטה:

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות