טיפה בים? פז זיהמה את הים ונקנסה בכ-18.5 מיליון שקל

טיפה בים? פז זיהמה את הים ונקנסה בכ-18.5 מיליון שקל

זה הקנס הגבוה ביותר שניתן לחברה ישראלית בגין מעשה דומה, אך למה רק עכשיו והאם זה מספיק?

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

עד כמה שזה נשמע מופרך, לחברת פז בתי זיקוק אשדוד – ולא רק לה – מותר להזרים שפכים לים. מדינת ישראל, באמצעות ועדה בין-משרדית שעוסקת בנושא, מאפשרת לחברות ולמפעלים להזרים אל מימי הים התיכון, שאנו טובלים בו, שוחים בו ושטים בו, חומרים מזהמים בכמות לא מבוטלת. אלא שלחברת פז זה כנראה לא מספיק, וכבר שנים שהיא מזרימה הרבה יותר שפכים מהמותר.

כעת נקנסת החברה בסכום עצום של 18,636,800 שקל – הגבוה ביותר שניתן לחברה ישראלית בגין מעשה דומה. זאת, לאחר שבמשרד להגנת הסביבה נוהלה בשלוש השנים האחרונות חקירה פלילית נגדה ונגד בעלי תפקידים בכירים בה, בגין עבירות על החוק ובמיוחד חריגות מההיתר שניתן לה להזרים שפכים לים. חוות דעת מומחה של ד"ר דרור צוריאל, מרכז ניטור ומחקר ימי במשרד להגנת הסביבה, קובעת שהזרמת השפכים החריגה משפיעה על המערכת האקולוגית של הים התיכון ועלולה להרעיל דגים.

במשרד להגנת הסביבה אף ציינו כי החברה לא טיפלה כראוי בתקלות שהתגלו במתקניה ולא נקטה בכל האמצעים למניעת זיהום מי הים. החברה רשאית להגיש את טענותיה בכתב תוך 30 ימים.

ההחלטה על הקנס הגבוה מעודדת, אבל אי אפשר שלא להעלות בעקבותיה כמה תהיות

1. מדוע נמשכה החקירה שלוש שנים תמימות? אי אפשר היה להסתפק בחקירה של כמה חודשים, ולהפסיק את הנזק הכבד? בשלוש שנות חקירה נגרם נזק עצום לא רק למתרחצים אלא גם לסביבה הימית, לדגים, לאצות ולכל הסביבה האקולוגית בים התיכון. מדובר בים שמככב כאחד הימים המזוהמים בעולם, בעיקר בשל המיקום הגיאוגרפי שלו שמקשה על התחדשות המים, כך שלמים המזוהמים ייקח עשרות שנים להתחדש ולהתנקות.

2. האם לא כדאי היה לה לתת לחברה קנס גבוה אף יותר? מדובר באחת החברות הרווחיות בארץ. האם הקנס הזה באמת מספיק גבוה כדי להכאיב לחברה, להרתיע אותה ולמנוע ממנה לעשות זאת שוב? צריך לזכור שעבורנו, האזרחים התמימים שחוששים להפר אפילו את אחרונת התקנות, 18.5 מיליון שקל נשמעים כסכום אדיר, אבל עבור פז מדובר בכסף יחסית קטן. בדיוק באותן שנים שהחברה זיהמה את הים של כולנו ורמסה בגסות את זכותנו לרחוץ במי ים ראויים ולא במי רעל, זינקו רווחיה לשיאים חדשים. את הרבעון השלישי של 2015 היא סיימה ברווח נקי של 111 מיליון שקל – עלייה של כ־63% לעומת הרבעון המקביל ב-2014. הרווח הנקי של החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2015 עמד על 540 מיליון שקל, לעומת 170 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2014.

3. מדוע להסתפק בקנס כספי? קנס של כ-18.5 מיליון שקל הוא אמנם קנס כבד, אך הוא מאפשר לאנשים שהיו מעורבים בהפרות הללו להסתתר מאחוריו ולא להיפגע באופן אישי. ענישה אמיתית, פרסונילית, היא ללא ספק יותר מרתיעה. לפני כמה חודשים ראינו דוגמה לענישה פרסונלית מרתיעה במיוחד, כאשר מנכ"ל שופרסל לשעבר, אפי רוזנהויז, נשלח לארבעה חודשי מאסר, מתוכם חודשיים בפועל, בגין פגיעה בתחרות. כותלי בתי הכלא בישראל מעולם לא פגשו לפני כן בכיר בגוף עסקי שנכנס לכלא בגין מעשה כגון זה, משום שחקירות קודמות של רשות ההגבלים העסקיים בסוגיות דומות נסגרו לרוב בהסדרים ובקנסות בלבד. האם לא הגיע הזמן לשינוי גישה גם במקרים של פגיעה בסביבה והפרת היתרים שמטרתם הגנה על בריאות הציבור?

5 עובדות שכדאי לדעת על פז

1. פז מספקת כשליש מתצרוכת מוצרי הנפט בישראל, והיא קבוצת האנרגיה היחידה בארץ שבבעלותה בית זיקוק. ,
2. באתר האינטרנט של החברה כתוב: "בקבוצת פז מאמינים כי גוף עסקי הפועל בקהילה מחויב לתרום ממשאביו לקידום הקהילה, לשמירה על האינטרסים שלה ולשיפור תנאי החיים של חבריה.פז, כחברת האנרגיה הגדולה והמשפיעה בישראל, דוגלת בתפיסה שחברה נמדדת גם על סמך האחריות שהיא מגלה כלפי הקהילה, ועל כן רואה את עצמה כמי שמחויבת לציבור ופועלת למענו בכמה מישורים מקבילים: שמירה על איכות הסביבה, קידום אורח חיים בריא ורווחת הקהילה".
מזל שהחברה מחויבת לשמור על איכות הסביבה, קשה לדמיין מה היה קורה אילו לא התחייבה לעשות זאת.
3. קבוצת פז הוקמה בשנת 1922 תחת השם אנגלו-אסייאטיק פטרוליום (Anglo-Asiatic Petroleum) ועברה כמה גלגולים, עד שבשנת 1981 הפכה לחברה בבעלות ממשלתית לחלוטין. בשנת 1999 רכש צדיק בינו 60% מהמניות, 30% היו בידי איש העסקים האוסטרלי ג'ק ליברמן, 7% בידי מודי בן ש"ך ועוד 3% נחלקו בידי אחרים. בשנת 2000 בנק לאומי רכש 19% מקבוצות בינו וליברמן.
4. בשנת 2006 זכתה פז במכרז הפרטת בתי הזיקוק באשדוד, ובסוף שנה זו היא הפכה לחברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה של תל אביב ובמדד תל אביב 25 (מדד המעו"ף).
5. לחברה יש כ-275 תחנות תדלוק (פז) ויותר מ-235 חנויות נוחות של רשת yellow. בנוסף, היא מחזיקה גם בפז-גז.

.  
.

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות