משרד הבריאות קורא להחזיר משחת עדינול בשל הימצאות פראבן, אבל באתר שלו מציין כי פראבנים אינם מסוכנים

משרד הבריאות קורא להחזיר משחת עדינול בשל הימצאות פראבן, אבל באתר שלו מציין כי פראבנים אינם מסוכנים

כך מבלבלים את הצרכנים: מצד אחד משרד הבריאות אוסר שימוש בפראבנים במוצרי קוסמטיקה, מצד שני הוא כותב שזה לא מסוכן, ומצד שלישי קורא להחזרת עדינול מועשר בגלל פראבן

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

התנהלות מאוד מוזרה של חברת טבע ושל משרד הבריאות התרחשה הערב ביחס למשחת ההחתלה עדינול מועשר. 

המשחה, המיוצרת ע"י חברת אמיליה קוסמטיקס ומשווקת על-ידי טבע, היא משחת החתלה, ולפי הודעת משרד הבריאות, הציבור נקרא להחזירה לחנויות משום שהמשחה מכילה פראבן, וזאת שלא בהתאם לרישיון משרד הבריאות.

פראבנים הם חומרים משמרים, המונעים התפתחות זיהומים, המקובלים בתעשיית התמרוקים, ומשרד הבריאות הנחה את החברות להפסיק את שיווקם של מוצרים המכילים פראבנים בשנת 2017.

אלא שמצד שני, לפי אתר משרד הבריאות, פראבנים אינם מסוכנים והשימוש בהם בתמרוקים מותר. 

אז מה קורה כאן? האם משרד הבריאות מגדיר את הפראבנים כמסוכנים רק במשחות החתלה?

זהו, שגם זה לא. באתר המשרד נכתב כי "בהתאם לגורמי המקצוע במשרד הבריאות, ניתן להשתמש גם במשחות המכילות פראבנים שכן לא הוכח נזק לבריאות הציבור או התינוקות בשימוש בפראבנים".

אז בכל זאת, מה קורה כאן? 

בשל עקרון הזהירות המונעת, משרד הבריאות החליט לפני כשנה לשנות את ההנחיות ולאסור שימוש בפראבנים, וזאת, אגב, בשונה מההחלטה שקיבל ה-FDA האמריקני.

כך מסביר זאת המשרד באתר שלו: "בעולם יש שתי גישות: הגישה האמריקאית והגישה האירופאית. לפי הגישה האמריקאית, ה FDA מתיר את השימוש בפראבנים, לשיטתו אין השפעה על בריאות הציבור ואין כל מניעה להמשיך להשתמש במוצרים המכילים פראבנים. 
"לפי גישת הועדה המדעית באיחוד האירופי, כדי לבדוק אם מוצר גורם לתגובה או לא, יש לבצע הערכת סיכונים כמותית ולהוכיח העדר סיכון. לפי עיקרון הזהירות המונעת (למרות שאין כל הוכחה שזה מזיק), אם אין מספיק מידע ואם אין הוכחה שזה לא מזיק, באירופה העדיפו להמליץ על הפסקת שיווק. משרד הבריאות מאמץ את הגישה האירופאית בהתייחסות הכללית לתמרוקים ולכן גם בעניין זה. 

"בהתאם לעיקרון הזהירות המונעת, השאיפה לטווח ארוך היא להפחית שיווק עתידי של המוצרים המכילים את הפראבנים שלהלן: PROPYLPARABEN, SODIUM PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN, POTASSIUM PROPYLPARABEN, SODIUM BUTYLPARABEN. לכן הועברה הנחיה מתאימה למשווקים הגדולים".

טבע: "האחריות מוטלת על היצרנית"

חברת טבע נמצאת כידוע בתקופת שפל לא רק מבחינה פיננסית, אלא גם מבחינה תדמיתית.

החברה מיהרה להוציא הודעה שבה היא מדגישה כי האחריות מוטלת על היצרנית, חברת אמיליה קוסמטיקס: "טבע דרשה מהיצרן ובעל הרישום של המוצר – חברת אמיליה קוסמטיקס – להודיע על איסוף מהשוק של כל מוצרי "עדינול מועשר", וזאת מיד עם היוודע לטבע שמוצרים אלו מכילים חומר משמר (מסוג פרבנים) שהוצא משימוש בישראל ב-2017.

"במקביל עדכנה טבע את משרד הבריאות ופועלת לפי הנחיותיו. טבע תדאג לאספקת מוצרי "עדינול מועשר" חלופיים – ללא חומרים משמרים – בהקדם האפשרי.

"יודגש, כי יתר מוצרי סדרת עדינול: ׳עדינול קלאסי׳, ׳ספריי עדינול׳ ו׳עדינול טיפולי׳, אינם מכילים חומר משמר מסוג פרבנים ועומדים בכל התקנות של משרד הבריאות, כך שניתן להמשיך להשתמש בהם כרגיל. להחזרת המוצר "עדינול מועשר" וקבלת זיכוי יש לפנות לנקודת המכירה בה נרכש המוצר".

טבע מביאה בהודעתה את התייחסות משרד הבריאות ביחס לשימוש במשחות החתלה המכילות פראבנים: "בהתאם לגורמי המקצוע במשרד הבריאות, ניתן להשתמש גם במשחות המכילות פראבנים שכן לא הוכח נזק לבריאות הציבור או התינוקות בשימוש בפראבנים: https://www.health.gov.il/unitsoffice/hd/mti/drugs/cosmetics/pages/paraben.aspx".

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות