מעקב פואנטה: הציבור הפסיד בקרב נגד האגרות על הייצוגיות: ה"פשרה" של שקד, סלומינסקי וביטן - 16,000 שקל למחוזי

מעקב פואנטה: הציבור הפסיד בקרב נגד האגרות על הייצוגיות: ה"פשרה" של שקד, סלומינסקי וביטן – 16,000 שקל למחוזי

9 חברי כנסת מעלו באמון הציבור והצביעו בעד האגרות: סלומינסקי, שולי מועלם, בני בגין, דודי אמסלם, ביטן, יוליה מלינובסקי, טלי פלוסקוב, מיכאל מלכיאלי (ש"ס) ואורי מקלב (יהדות התורה)

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

הבית היהודי ממשיך ללעוג לציבור, ומזימת שרת המשפטים איילת שקד הצליחה, בסיועו של יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד), שהטיל משמעת קואליציונית.

בדיון הרביעי על האגרות המופרזות שיזמה השרה על מגישי תובענות ייצוגיות, הציג הנציג שלה בוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), הצעת "פשרה".

הפשרה לא גובשה במסגרת דיון עם המתנגדים אלא לאחר דיון בתוך הקואליציה עצמה.

במילים אחרות, שרת המשפטים מוציאה את העז שהיא עצמה הכניסה – כשהיא מפחיתה את הסכום השערורייתי שנקבה בתחילה לסכום שערורייתי נמוך יותר, במטרה ליצור מראית עין של הליכה לקראת הציבור.

הפשרה – כך אמר סלומינסקי – הושגה בתיאום עם יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נווה.

לפי ההצעה, סכום האגרה לבית משפט השלום יירד ל-8,000 שקל, והסכום למחוזי ל-16,000 (ירידה קלה מ-24,000 שקל שדרשה השרה בתחילה).

בפשרה המקורית שהוצעה, מחצית הסכום ישולם בתחילת התהליך. לאחר "התייעצות" – הוחלט שהסכום בעת הגשת התביעה לשלם יעמוד על 3,000 בשלום ו-5,500 שקל במחוזי – והיתרה תשולם בהמשך.

אם התביעה תתגלה כמוצדקת – התובע לא יידרש לשלם את החלק השני והכסף ששולם בתחילה יוחזר לו.

לפי ההצעה, התקנות לא יחולו על נושאים שקשורים לדיני עבודה, הגנת הסביבה, אפליה במוצרים ופגיעה באנשים עם מוגבלויות. על תביעות אלה לא יוטלו אגרות.

גם על תביעות נגד הרשויות המקומיות – לא יוטלו אגרות.

ח"כ סלומיאנסקי אמר גם ששרת המשפטים מבקשת לנהל מעקב צמוד אחרי השפעת התקנות על מספר התביעות המוגשות ולכן דורשת דיווח בכל שנה ממשרד המשפטים.

בנוסף, שרת המשפטים דורשת לשנות סעיפים בחוק עצמו, ביניהם לגבי המעמד של הקרן למימון תובענות ייצוגיות הפועלת במשרד המשפטים. כיום יש קרן תובענות ייצוגיות שפועלת לפי הוראת שעה. השרה מבקשת להפוך את הקרן לקבועה.

היועץ המשפטי של ועדת חוקה, חוק ומשפט, אלעזר שטרן, הציע בדיון כי במקום תקנות, יחליטו על הוראת שעה לשנים מעטות ולאחר מכן יבחנו את המצב. זאת, כדי לעקוב אחרי השפעתן.

הצעתו לא נשקלה.

עוד הוא אמר: "אגרות צריכות להיות, אך הדיון הוא על גובה האגרות. לא נכון להשוות את האגרות לתביעה רגילה שבה מדובר ב-2.5% – משום שאלה תביעות שונות שבהן עיקר הסכום שהתובע משיג אינו הולך לכיסו אלא לטובת הציבור. צריך ללכת עקב בצד אגודל ולהתחיל בסכומים נמוכים. תמיד אפשר להעלות את הסכומים. אפשר לייצר חלוקה פנימית שונה לגבי גובה החלק הראשון וגובה החלק השני".

ח"ק סלומינסקי, שניהל את הדיון, הרחיק ל-10 דקות את ח"כ אורלי לוי אבקסיס שקראה קריאות ביניים נגד האגרות.

מיד לאחר דברי היועץ המשפטי לוועדה ביקש יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (הליכוד), לצאת להפסקת התייעצות של רבע שעה. למעשה, כבר מראשית הדיון עבר ח"כ ביטן בין חברי הכנסת ולחש על אוזנם דברים שונים. יש לציין כי עד עתה ביטן לא נכח בדיונים, ועצם הגעתו יש בה כדי להבהיר עד כמה הנושא היה חשוב לקואליציה.

בתום ההתייעצות הייתה סערה בדיון, וח"כ ביטן איים: "אם האגרות לא יעברו עכשיו, אני מעלה אותן בחזרה". האיום הזה לא הפריע ליו"ר הוועדה סלומינסקי.

בסופו של דבר הייתה הצבעה וחברי הכנסת של הליכוד, כולנו, ישראל ביתנו, ש"ס ויהדות התורה מעלו באמון הציבור והצביעו בעד התקנות.

חברי הכנסת שניסו בכל כוחם להגן על הציבור היו רק חברי הכנסת מהאופוזיציה, והם אלה שהתנגדו: ח"כ מירב מיכאלי, יעל כהן פארן, מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת), יעל גרמן, אלעזר שטרן (יש עתיד) ומוסי רז (מרצ).

בסוף הדיון דרשו חברי הכנסת רביזיה על ההצעה, כך שהיא תעמוד להצבעה נוספת, ייתכן אפילו עוד היום.

קראו עוד כתבות מעניינות בפואנטה:

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות