חוק השכירות ההוגנת עבר בקריאה ראשונה: סוף לדרישות הפרועות של משכירי דירות

חוק השכירות ההוגנת עבר בקריאה ראשונה: סוף לדרישות הפרועות של משכירי דירות

שוק השכירות הפרוע בדרך להסדרה: בין היתר, יוגבל גובה הערבון הנדרש מהשוכרים. מה עוד כולל החוק? 

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

צעד חשוב נעשה אתמול בדרך להסדרת מערכת היחסים שבין משכירי הדירות לשוכרים: הצעת חוק השכירות ההוגנת עברה בקריאה ראשונה. המטרה היא לפתור מצבים שבהם בעלי הדירות דורשים ערובה כספית מופרזת, מתנערים מאחריות לפגמים בדירה לאחר שהיא הושכרה ועוד. החוק מגדיר גם מהי דירה שאינה מתאימה למגורים. עם זאת, למרות הכוונה המקורית, החוק לא כולל סעיף שמגביל את העלאת גובה שכר הדירה. 

"אני מקווה שההצעה הזו תצליח להציל שני מיליון שוכרי דירות שחיים בג'ונגל מוחלט", אמרה אתמול ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני), שיחד עם ח"כ רועי פולקמן (כולנו) יזמה את הצעת החוק כבר לפני שנתיים. עם הזמן הצעת החוק הפכה לממשלתית, אבל נראה שלא במקרה שני היוזמים שהגו אותה הם צעירים שמכירים מקרוב את בעיות הדיור בקרב הצעירים במדינת ישראל, כאשר סתיו שפיר הגיעה למעשה לכנסת בעקבות מחאת הדיור של 2011. "מדובר בבני הדור שלי שהרעיון של קניית דירה נראה כפנטזיה. כך חי דור שלם בישראל שכפוף לחוזים בלתי אפשריים, שנדרש לשלם ערבויות של עשרות אלפי שקלים, שנדרש שלשם תיקונים על בניינים שנבנו לפני 70 שנה, שרואה את שכר הדירה שלו קופץ כל הזמן. המטרה של החוק היא להכניס כללים בסיסיים לשוק פרוץ לחלוטין".

הנה כמה היבטים שמסדיר החוק:

  • המשכיר לא יוכל לדרוש ערובה בכל סכום שעולה על דעתו. הוא רשאי אמנם לגבות ערובה מראש, אך גובהה המירבי יכול להיות עד שליש מדמי השכירות עבור כל התקופה, ולא יותר מפי 6 מדמי השכירות לחודש. כך למשל, על דירה ששכר הדירה שלה הוא 5,000 שקל ל-5 שנים, מותר לדרוש ערובה של 30,000 שקל לכל היותר.
  • אם המשכיר דורש שהשוכר יעביר לו את הכסף הזה לחשבון ולא מסתפק כצ'ק פיקדון – הוא ייאלץ להסתפק רק בעד פי 3 משכר הדירה החודשי – או במקרה הזה, 15,000 שקל.
  • המשכיר חייב למסור את הדירה בדיוק במצב שעליו סוכם עם השוכר ואסור לו להוסיף לחוזה סעיף שפוטר אותו מאחריות במקרה של פגם שמתגלה בה.
  • המשכיר חייב למסור את המושכר נקי מזכויות של צד שלישי.
  • אסור להשכיר דירה שיש בה גורם סיכון בלתי סביר לבטיחות או לבריאות השוכר.
  • אסור דירה שאין בה מערכת חשמל, תאורה וביוב תקינים, ודירה שאין בה פתחי אוורור.
  • משכיר לא יהיה רשאי לדרוש מהשוכר לשלם עבור ביטוח דירה המשולם על הנכס.
  • המשכיר רשאי יהיה להודיע על סיום החוזה 90 יום לפני תום החוזה, ואילו לגבי השוכר ההוראה מקלה יותר והוא יהיה רשאי להודיע על כך למשכיר 60 יום לפני תום החוזה.

 

 

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות