גרים מעבר לקו הירוק או בפריפריה? מעתה תדעו אם חברה לא מעוניינת לספק לכם שירות

גרים מעבר לקו הירוק או בפריפריה? מעתה תדעו אם חברה לא מעוניינת לספק לכם שירות

המטרה: ליצור לחץ צרכני על חברות שלא להפלות לקוחות על בסיס מקום מגורים

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

תושבי ההתנחלויות מוצאים את עצמם לא פעם במצב שבו חברות מסרבות לספק להם שירותים או מוצרים – החל משליחות של בגדים שהוזמנו באתרי של רשתות האופנה הישראליות ועד כל שירות אחר. 

לעתים אפילו לא מדובר במדיניות רשמית של החברה, אלא בהחלטה של חברת השילוח שהיא עובדת איתה. 

מקרים כגון אלה אירעו בעבר כאשר לקוחה של קסטרו, לשמל, גילתה שלא תוכל לקבל משלוח לביתה שנמצא בבקעת הירדן, ולאחר שהתלוננה החליטה הרשת לשנות את ההתקשרות עם חברת השילוח בשל מדיניותה.

אתמול נעשה צעד שמטרתו להקשות על חברות לא לספק שירותים ליישובים מעבר לקו הירוק ובפריפריה.

זאת, במסגרת תיקון לחוק שאושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. לפי החוק, חברה שלא מספקת שירותים במקומות אלה תהיה חייבת ליידע את הלקוחות – אם בשילוט בתוך החנות ואם באתר האינטרנט שלה.

המטרה: יצירת מעין "רשימה שחורה" של  חברות שצרכנים יעדיפו לא לרכוש מהן. 

הצעת החוק נתקלה לאורך כל הדיונים בהתנגדות, משום שקהל היעד העיקרי שסובל היום מבעיות מסוג זה הוא תושבי ההתנחלויות. 

במהלך הדיונים אמר ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) כי ההצעה היא חלק מרצף של חוקים שמנסים לקדם פוליטיקה של סיפוח בפועל: "הם לא עושים את זה בצורה גלויה וישירה אבל הם מספחים את השטחים בפועל. הם מחילים נורמות של שטחים בתוך מדינת ישראל, על שטחים שמחוץ למדינת ישראל. יש כאן ניסיון לבלף את הציבור". חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) אמרה דברים דומים: "בהצעת החוק הלכאורה צרכנית הנוגעת ללב, מסתתר מהלך מתוחכם של סיפוח זוחל בחקיקה ראשית של השטחים". 

גם ח"כ מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת) התנגד: "אי אפשר מצד אחד כאילו לעשות צדק ושוויון אבל מצד שני להנציח כיבוש ולהכשיר את השרץ של ההתנחלויות. ההצעה הזו באה בסוף כדי לעשות לגיטימציה ולהכשיר מקום שהוא שטח כבוש. בהצעה הזו כאילו מודים שזה חלק ממדינת ישראל וזה לא".

מציעת ההצעה, ח"כ מועלם רפאלי (הבית היהודי), לא נשארה חייבת: "את הצעת החוק שאותה אני מעלה כרגע, חברי הכנסת הערביים ניסו לטרפד בוועדת הכלכלה. ומדוע לטרפד הצעת חוק שאמורה למנוע הפלייה כלפי ציבור הבוחרים שלהם, כלפי המגזר הערבי? ההיגיון פשוט. להוציא שתי עיניים לציבור הערבי אותו לכאורה הם מייצגים, וזה רק כדי להוציא עין אחת למתיישבי יהודה ושומרון. הצעת החוק שלי קובעת שכל הפלייה היא אסורה גם כלפי יהודים וגם כלפי ערבים וזאת הסיבה שהם מתנגדים לה. שלא יתפלאו שראשי רשויות ערביים יוצאים בהצהרות שחברי הכנסת הערביים לא מייצגים אותם. כל אדם עם היגיון בריא יבין שההצעה הזו תעשה חסד עם מי שמתגורר בבית אל באותה נשימה עם מי שמתגורר בטייבה. אבל את חברי הכנסת הערבים לא מעניין לדאוג לבוחרים שלהם אלא להרע למתנחלים".

יו"ר ועדת הכלכלה, שהכינה את החוק, ח"כ איתן כבל, תמך בהצעה: "אם יבוא היום שבו יהיה הסכם שלום, לא החוק הזה הוא זה מה שיעמוד לרועץ. במקום שיש בני אדם הם בני אדם, אי אפשר להפוך כל דבר לפוליטיקה של שמאל ימין".

כאמור, הצעת החוק כן עברה בסופו של דבר. 

התיקון הוכנס לחוק קיים שנקרא "חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים". תמכו 32 חברי כנסת והתנגדו 15. 

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 1

נגישות