לא תאמינו מה משיבה אל על לנוסעים שדורשים פיצוי על ביטול טיסות

לא תאמינו מה משיבה אל על לנוסעים שדורשים פיצוי על ביטול טיסות

"ביטול הטיסה לא מזכה בהחזר כספי" ו"אל על לא מפצה בגין ימי עבודה שאבדו" הם רק חלק מהתירוצים

תהיו חברים, שתפו את הכתבה

אלפי נוסעים נפגעו בשנתיים האחרונות מביטולי טיסות אל על, שנבעו מהסכסוך בין הטייסים להנהלה. מדובר באנשים שנאלצו לבטל הזמנות בבתי מלון או לחילופין למצוא מלונות ברגע האחרון, באנשי עסקים שקבעו פגישות עבודה ובנוסעים שתכננו להגיע לאירועים משפחתיים – כאשר כל תוכניותיהם נזרקו לפח משום שהפכו לבני ערובה חסרי אונים. 

אפשר היה לצפות מחברה גדולה שמזיקה ללקוחותיה באופן שיטתי וחמור – להציע לפחות פיצוי הולם. אמנם, דבר לא יוכל לפצות אדם על זמן שהוא איבד, על אירוע שהוא החמיץ או על יחסי עבודה שנפגעו בגין פגישת עבודה שבוטלה, אבל מן הראוי לפחות להפגין את ההוגנות המתבקשת בגין הנזקים הללו.

לא באל על. רבים מנוסעיה מצאו את עצמם לא רק מופתעים מביטול הטיסה ברגע האחרון, אלא גם לא קיבלו מענה, או שהמענה שקיבלו היה לא מספק בעליל.

האופן שבו תופסת אל על את חובתה ביחס ללקוחותיה בא לידי ביטוי בפיצוי העלוב שהיא מציעה – ואגב, את הפיצוי הזה היא לא מתנדבת לתת אלא מציעה בעל כורחה רק למי שמתעקש, מבזבז שעות ארוכות בפניות חוזרות ונשנות ועומד על קבלת מענה.

דוגמאות מרתיחות להתנהלות זו מוצגות בבקשה לייצוגית שהוגשה נגד החברה לפני מספר ימים (46233-02-17). הבקשה הוגשה ע"י ארבעה תובעים המיוצגים ע"י עו"ד ד"ר איתמר מירון ועו"ד ירין ראובן.

ארבעתם נפגעו בדרכים שונות מביטולי טיסות מארה"ב ואליה, כשאת הנזק שנגרם להם הם מעריכים בכ-44,615 שקל. את הנזק לכל הנפגעים הם מעריכים בכ-50 מיליון, אך לדברי עו"ד מירון, לא ניתן לאמוד אותו במדויק משום שהם אינם יודעים בשלב זה כמה אנשים נפגעו.

סיפורי התובעים שופכים אור על הדרך שבה בוחרת אל על להתנהל מול הלקוחות שהיא פוגעת בהם: מענה מעורפל ואיטי, התנערות מאחריות ובמקרה שהלקוח מתעקש – הצעה לפיצוי זעום.

עוד מספקים סיפורי התובעים הדגמה להתנערות של אל על מאחריותה להוביל את הנוסעים שטיסתם בוטלה. כך למשל, מרצה שאמור היה להגיע להרצות בניו יורק, גילה לפני הטיסה כי היא בוטלה ובאל על אמרו שהם לא יכולים לדאוג לו לטיסה חלופית.

הוא ובת זוגו, שבמקור הזמינו טיסה באל על בסכום של כ-2,000 דולר – מצאו עצמם מזמינים טיסה חלופית וארוכה במחיר של כ-4,200 דולר. כאשר ביקשו מאל על החזר, קיבלו תשובה מחפירה: "בשל הנסיבות לא יכולנו למנוע את שינוי הטיסה. על פי חוק, אין טיסה זו מזכה בפיצוי. אולם, אם נגרמו לכם הוצאות ישירות, נשמח לזכות אתכם על סמך קבלות". 

הנה עוד כמה דוגמאות למענה שקיבלו התובעים האחרים לאורך הדרך: בתחילה הם נענו שביטול הטיסה הוא אירוע חריג ולכן לא מזכה פיצוי, בהמשך נענו שהחברה לא נותנת פיצוי על אובדן ימי עבודה ובעקבות התעקשות הנוסעים היא הציעה פיצוי בגובה 260 דולר, 200 דולר הנחה על כרטיס ליעד אחר או לחילופין צירוף למועדון הנוסע המתמיד ומתן 200 נקודות למימוש שם.

שניים מהתובעים מספרים כי גילו במקרה שהטיסה מארה"ב לארץ מבוטלת, ומאחר שאחד מהם היה אמור להגיע ארצה לפני יום הנישואין שלו – נאלצו לחפש בכל דרך טיסה אחרת שתאפשר לו להגיע בזמן. למעשה, הם התקשרו ביוזמתם לחברת אל על כדי לברר אם השמועה על ביטול הטיסה נכונה, והנציגה אישרה זאת אך לא הציעה להם שום פיצוי.

בסופו של דבר נמצאה להם טיסה שהצריכה מהם נסיעה של 8 שעות לשדה תעופה אחר וכללה גם עצירת ביניים. כתוצאה מהעיכוב ומהביטול – הם נחתו בסופו של דבר בארץ 20 שעות לאחר המועד המתוכנן. בכתב הבקשה הם מספרים כי הנציג לא רק שלא ידעה איזה פיצוי מגיע להם, הם גם לא הצליחו לקבל מענה טלפוני לכל אורך יום המחרת.

בשורה התחתונה, אין דרך לתאר את היחס שמתארים הנוסעים בבקשה לייצוגית – אל על באופן שיטתי ומכוון מקשה על הנוסעים לקבל פיצוי ולא מכירה בנזקים שהיא גרמה.

היא מתעלמת מהנוסעים גם בזמן אמת – כאשר אינה מיידעת אותם על מה שמגיע להם לאור ביטול הטיסה – וגם לאחר מכן כאשר הם מבקשים פיצוי כספי.

תגובת אל על: "כתב תביעה כאמור לא התקבל במשרדי החברה. ככל שיתקבל, תלמד החברה את פרטיו ותגיב כנדרש, בערכאות המקובלות".

שורה של ייצוגיות נגד החברה

התנהגותה של אל על הביאה להגשת שורה של בקשות לתביעות ייצוגיות נגדה בחודשים האחרונים – בכל פעם בעילה אחרת. כפי שפרסמתי כאן בחודשים האחרונים, אחת הייצוגיות עוסקת בהארכת שעות טיסה ליעדים רחוקים כדי לאפשר לטייסים לקבל תוספת שכר; תביעה אחרת נוגעת לאפליית נוסעים ישראלים לעומת נוסעים זרים מבחינת הפיצוי; תביעה נוספת נוגעת להבדלים בתשלום שמדרש מהגולשים באתר אל על בעברית לעומת האתר באנגלית ועוד.

 


היה לכם מעניין?
לחצו כאן  ופרגנו לנו בלייק. זה קל... 

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות