הפטור ממסים עד 75$ בהזמנה אונליין בלב המחלוקת: האם הוא יבוטל?

הפטור ממסים עד 75$ בהזמנה אונליין בלב המחלוקת: האם הוא יבוטל?

אחת הדרישות: להפחית את הפטור ל-26 דולר על יבוא אישי, כמקובל באירופה

צילום: אתר pixabay
תהיו חברים, שתפו את הכתבה

האם קיים סיכוי שהפטור ממע"מ על הזמנת מוצרים בשווי של עד 75 דולר מחו"ל יבוטל או יצומצם?

הפטור הזה, אשר מנוצל עד תום על-ידי הצרכנים, הוא אחת הסיבות למשבר בענף האופנה בישראל, ויש גם לא מעט עסקים בענפים אחרים שמוחים נגדו בשל אי השוויון שהוא מייצר.

הישראלים מזמינים מיליוני פריטים אונליין במחיר שלעתים קרובות הרבה יותר משתלם מאשר קנייה בארץ, וכידוע, הם לעתים קרובות גם מפצלים את הקנייה לכמה קניות וכך ממצים עוד יותר את ההטבה.

לעומת זאת, מוצרים שנקנים כאן בארץ מחויבים במע"מ – כך שבפועל רשתות האופנה, למשל, נמצאות בעמדת נחיתות מול אתרים כמו עלי אקספרס, אסוס או נקסט.

איגוד לשכות המסחר פתח לאחרונה במאבק והוא מפעיל לחץ על שר האוצר משה כחלון ועל רשות המסים לבטל או לצמצם את הפטור הזה.

אמש שלח נשיא לשכת איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, מכתב דחוף אל שר האוצר, ובו הציע 3 חלופות לשם יצירת שוויון במיסוי:

א. מתן פטור ממכירות מקומיות ברמה של 75 דולר, כמקובל בייבוא האישי, מיד בשלב המכירה.

ב. השבת המע"מ בדו"ח החודשי, תוך זיכוי בחיובי המע"מ כנגד כל מכירות כאמור.

ג. הורדת הפטור ביבוא אישי לרמה המקובלת באיחוד האירופאי שהיא כיום 26 דולר.

עם זאת, בראיון של שר הכלכלה אלי כהן אתמול לערוצי הטלוויזיה, אפשר היה להתרשם שהוא ושר האוצר לא מתכוונים לשנות נכון לעכשיו את גובה הפטור.

לאחרונה ביטל השר כחלון את המכס מעל מוצרי טקסטיל, והשר כהן הבהיר שמבחינת הממשלה, די במהלך הזה כדי ללכת לקראת העסקים.

כידוע, כחלון קיבל בבחירות 10 מנדטים כשהוא נישא על כנפי ההבטחות להוריד את יוקר המחיה, ולכן יש להניח שהוא וכהן לא יבצעו שום מהלך שיצטייר בציבור ככזה שמעלה את יוקר המחיה.

זאת, למרות שהעמדה שמציג המגזר העסקי ממש אינה מנותקת מהמציאות: העובדה שיש פטור עד קניות בסך 75 דולר בהזמנה מחו"ל מסכנת עסקים רבים בישראל ויוצרת חוסר שוויון. הישראלים אמנם נהנים בטווח הקצר, אך בטווח הלא רחוק הם ימצאו עוד ועוד עסקים סגורים. 

לין הדגיש במכתבו כי "אי אפשר להתבונן במה שמתרחש כיום בפועל במגזר המכירות לצרכנים והמגזר הקמעונאי בישראל ולהישאר אדיש. רשתות אופנה נסגרות, אחרות סובלות מירידה חדה במכירות וחלק כבר החליטו לנטוש את הספינה. זו אינה מקריות, זוהי מגמה".

לדבריו, "התפשטות השימוש בייבוא האישי המקוון והאפליה לרעה בתחום המיסוי כנגד המכירות המקומיות יגרור התכווצות רחבת ממדים של המגזר העסקי ואיבוד אלפי מקומות עבודה ואולי אפילו עשרות אלפים. אין מדובר רק בכמה רשתות, הגם שלכך יש משקל חשוב ביותר, מדובר בלא פחות מ- 56 אלף עסקים קמעונאיים בישראל ובסקטור המייצר מוצרי צריכה לשוק המקומי. לא פחות מחצי מיליון מועסקים נתונים תחת איום. מגזרים אלה מקיפים אוכלוסייה של לפחות שני מיליון איש".

עוד הוסיף כי "המגזר העסקי בישראל תורם להכנסת הרשויות המקומיות יותר מדירות המגורים. סגירת עסקים באופן גורף משמעותה ירידה מהכנסות הרשויות המקומיות. על פי הערכות שבוצעו באגף הכלכלה של איגוד לשכות המסחר, סגירתם של עסקים קמעונאיים תגרור כבר בשלב הראשון ירידה של חצי מיליארד ₪ בהכנסות הרשויות המקומיות".

רשתות האופנה שכבר קרסו: הוניגמן (כולל TNT), יפו-תל אביב, סליו ומיש-מיש

הלחץ החל עוד לפני קריסתה של רשתות האופנה יפו-תל אביב והוניגמן, כאשר ברקע כבר היו קריסות של שתי רשתות אחרות – רשת האופנה סליו, שנרכשה על-ידי ZIP, ורשת בגדי הילדים מיש-מיש.

באיגוד לשכות המסחר מזהירים כי רשתות אלה ממש לא יהיו האחרונות, לאור המשבר.

המשבר, אגב, הוא תוצאה לא רק של הפטור – המייצר מצב לא שוויוני, אלא גם כתוצאה מהנסיעות המרובות לחו"ל שבהן קונים ישראלים ברשתות בינלאומיות זולות; כתוצאה משכר הדירה הגבוה בקניונים וכתוצאה מהעבודה שהחורף הישראלי היה מאוד חם והרשתות נשארו עם הרבה מלאי.

רשות המסים: "כרגע אין שינוי בפטור על ייבוא אישי"

תגובת רשות המסים: "בשלב זה אין שינוי בפטור שניתן בייבוא אישי".

קראו עוד כתבות מעניינות באתר פואנטה:

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות