עמלת ההזמנה באינטרנט: משרדי המשפטים והתרבות מתנגדים לביטול. זו הפשרה שמסתמנת

עמלת ההזמנה באינטרנט: משרדי המשפטים והתרבות מתנגדים לביטול. זו הפשרה שמסתמנת

ממשלה חברתית? למשרדי הממשלה תירוצים שונים שבגללם הם רוצים להשאיר את העמלה על כנה, אך חברי הכנסת מהאופוזיציה כבל וזנדברג נחושים לקדם פשרה. בבתי הקולנוע מאיימים כי יצטרכו לפצות על הפגיעה בהכנסות בדרך אחרת 

צילום: אתר pixabay
תהיו חברים, שתפו את הכתבה
האם כרטיסי הקולנוע יתייקרו? ראיון ב"סוגרים חשבון"

הפשרה המסתמנת לגבי הצעת החוק לביטול עמלות ההזמנה באינטרט היא שבמקום עמלה נפרדת על כל כרטיס תיגבה עמלה אחת על ההזמנה כולה.

עם זאת, אין עדיין הסכמה על כך, ובענף בתי הקולנוע יש התנגדות עזה.

בדיון שהתקיים היום בוועדת הכלכלה בהצעת החוק של ח"כ תמר זנדברג (מרצ), טען משה אדרי, מבכירי תעשיית הקולנוע בארץ ומבעלי הסינמה סיטי, כי זנדברג מקדמת את ההצעה הזאת רק לצרכי פרסום עצמי: "אנחנו נלחמים על חיינו, יש לנו תחרות, אתם לא מבינים את זה?!", קרא אדרי אל משתתפי הדיון. "אנחנו חתומים על ערבויות אישיות, אין לי שקל בבנק. אני יכול לפתוח לכם את הספרים".

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), לא נשאר אדיש, אך נותר ממוקד: "הדברים שלך מרגשים ואני מניח שכל מילה שלך נכונה, אבל אין לזה קשר לעניין. זה מזכיר לי את הנושא של 'דמי שימוש קבועים' בחברות אחרות. התפקיד שלכם הוא לשכנע אותנו הוא שיש סיבה לגביית עמלת הזמנה באינטרנט".

עו"ד אתי בנדלר, המשנה ליועץ המשפטי של הכנסת, הביעה חשש שאם הכנסת לא תטפל בנושא העמלות הללו, היא למעשה תיתן להן לגיטימציה ואז יבואו גופים מסחריים בענפים אחרים ויתחילו לגבות גם הם עמלה על שירות באינטרנט.

חשוב שהצרכנים יידעו מי עוד מתנגד לביטול העמלה – ובאילו נימוקים.  ח"כ יעקב פרי (יש עתיד) אמר כי כשחברה פרטית רוצה לגבות יותר או פחות זו זכותה, וזכותו של הצרכן לבחור אם לשלם או לא. 

מנכ"ל משרד התרבות והספורט, יוסי שרעבי, אמר כי המשרד מתנגד להצעה והוסיף כי לחברות יש עלויות אמתיות בגין השימוש באינטרנט, ומי שמבצע הזמנה באינטרנט הן דווקא הקבוצות החזקות. לדבריו, האוכלוסייה החלשה מגיעה לקופות ואם הצעת החוק תביא לעליית מחיר הכרטיס בקופה הם אלה שיפגעו. הוא הציע פתרון של פטור מעמלה למי שרוכש 3 כרטיסים או יותר.

נציגת משרד המשפטים, עו"ד הילה דוידוביץ', טענה כי ועדת השרים לחקיקה התנגדה להצעת החוק, ואמרה כי זה מחייב את כל נציגי הממשלה. לדבריה, "לא צריך להיות כלכלן כדי לדעת שפיקוח יכול להביא להעלאת מחירים". 

אגב, למרות שהצעת החוק לא מתייחסת רק להזמנת כרטיסי קולנוע, המתנגדים הבולטים מגיעים מתעשיית הקולנוע, והם העלו שורת נימוקים – החל מהשוואה בין המצב בישראל למצב בעולם ועד התייחסות למודל העסקי של הענף.

מנכ"ל הסינמה סיטי, אבי אדרי, הסביר שהמודל העסקי של בתי הקולנוע נשען על הרווחים שמניבה עמלת ההזמנה, כך שהחוק יגזול 10 מיליון שקל מהמודל העסקי שלהם: "אם אתם תגידו לנו לא לקחת עמלה, נצטרך לקחת את הכסף ממקום אחר".

על כך השיב כבל בציניות: "אנחנו לא מרכז השקעות".

אדרי הוסיף כי שוכחים את ההוצאות שיש לבתי הקולנוע על הקמת ותחזוקת האתרים שלהם: "אם אתם תגידו לנו לא לקחת עמלה, נצטרך לקחת את הכסף ממקום אחר. מעבר לזה, אינטרנט עולה כסף. אני כבית קולנוע צריך לתחזק אתר, לדאוג לשמור לך מקום, לדאוג לאבטחת מידע, לספוג מצב של ביטול עסקה וכו'".

ד"ר שלומי פריזט, שבעבר כיהן ככלכלן הראשי ברשות להגבלים עסקיים והיום משרת את התאחדות בתי הקולנוע, שלף שורה של נימוקים: "גם חברות הלואו קוסט גובות עמלה על שמירת מושב וגם כשנוסעים בכביש 6 משלמים כדי לקצר את הדרך".

בין היתר, הוא ניסה להצדיק את העמלה באמצעות הטיעון של 'ככה זה בכל מקום': "זה המצב גם בלונדון, ברומא, בברלין, בניו יורק ובעוד ערים". על כך השיב לו ח"כ כבל שהוא מחכה ליום שמישהו במדינה אחרת בעולם ישווה את עצמו לישראל.

נציגת משרד הכלכלה אמרה שהמשרד בעד השגת פשרה, אך פשרה שלפיה הפטור מעמלה יינתן רק מהכרטיס השלישי היא לא פשרה מספקת.

חברת הכנסת זנדברג הבהירה כי מבחינתה יש רק פשרה אחת רלבנטית: עמלה אחת על הזמנה אחת.

בשורה התחתונה, הביע יו"ר הוועדה כבל עמדה נחרצת: "שאף אחד לא יטעה. החוק הזה יעבור. אם תלכו איתנו ביחד, נעשה זאת בשיתוף פעולה ובדרך מכובדת. אם לא, נכפה אותו עליכם".

דפנה הראל כפיר
דפנה הראל כפיר היא עיתונאית צרכנות ותיקה עם 25 שנות ניסיון בטלוויזיה, ברדיו, בעיתונות ובדיגיטל. בין היתר, ערכה את מדור הצרכנות בגלובס, הגישה פינות צרכנות בכאן 11, בקשת 12 וברשת, הגישה את התוכנית "צבע הכסף" בקול ישראל ועוד...
תגובות: 0

נגישות